Dane kontaktowe
60-318 POZNAŃ, ul. Władysława Węgorka 20
tel.: +48 61 864 9000, fax: +48 61 867 6301
e-mail: sekretariat@iorpib.poznan.pl
METODYKA INTEGROWANEJ OCHRONY I PRODUKCJI GROCHU
Recenzent:
prof. dr hab. Jerzy Szukała
Autorzy opracowania:
dr inż. Przemysław Strażyński
prof. dr hab. Marek Mrowczyński
prof. dr hab. Jerzy Księżak
mgr Agnieszka Osiecka
dr hab. Roman Krawczyk
dr inż. Joanna Horoszkiewicz-Janka
prof. dr hab. Marek Korbas
dr hab. Natasza Borodynko
mgr Kamila Roik
prof. dr hab. Jan Kozłowski
dr Lech Boros
dr Stanisław Stawiński
prof. dr hab. Paweł Węgorek
dr Joanna Zamojska
mgr Daria Dworzańska
mgr Andrzej Obst
dr Krzysztof Krawczyk
dr Joanna Kamasa
dr Anna Maćkowiak-Sochacka
dr Żaneta Fiedler
dr hab. Ewa Matyjaszczyk
dr hab. Roman Kierzek
dr Tomasz Klejdysz
dr inż. Grzegorz Pruszyński
dr hab. Kinga Matysiak
mgr Marta Dubas
inż. Henryk Wachowiak
dr Grzegorz Gorzała
Autorzy zdjęć:
dr inż. Przemysław Strażyński, prof. dr hab. Jan Kozłowski,
prof. dr hab. Marek Korbas, dr hab. Roman Krawczyk, dr Tomasz Klejdysz,
prof. dr hab. Marek Tomalak, dr Żaneta Fiedler
Poznań 2016
CENA 16,40 zł
SPIS TREŚCI
I. Wstęp
II. Przepisy prawne dotyczące integrowanej ochrony
III. Ogólne zasady agrotechniki istotne w integrowanej ochronie i produkcji grochu
1. Stanowisko i płodozmian
2. Przygotowanie gleby
3. Zintegrowany system nawożenia
4. Siew
5. Dobór odmian
IV. Znaczenie hodowli w integrowanej ochronie i produkcji grochu
V. Regulacja zachwaszczenia
1. Niechemiczne metody regulacji zachwaszczenia
2. Metody określania liczebności i progi szkodliwości
3. Chemiczne metody regulacji zachwaszczenia
VI. Ograniczanie sprawców chorób
1. Ograniczanie sprawców chorób grzybowych
1.1. Najważniejsze choroby
1.2. Niechemiczne metody ochrony
1.3. Chemiczne metody ochrony
2. Ograniczanie sprawców chorób wirusowych
2.1. Najważniejsze choroby wirusowe
2.2. Metody zapobiegania chorobom wirusowym
VII. Ograniczanie strat powodowanych przez szkodniki
1. Najważniejsze gatunki szkodników
2. Niechemiczne metody ochrony
3. Metody określania liczebności i progi szkodliwości
4. Systemy wspomagania decyzji
5. Chemiczne metody ochrony
VIII. Szkodniki magazynowe grochu
IX. Ograniczenie strat powodowanych przez zwierzynę łowną
1. Problem i jego przyczyny
2. Przeciwdziałanie szkodom
X. Ograniczanie strat powodowanych przez ślimaki
1. Najważniejsze gatunki ślimaków
2. Szkody powodowane w uprawach
3. Niechemiczne metody ochrony
4. Metody oceny zagrożenia roślin i progi szkodliwości
5. Chemiczne metody ochrony
XI. Metody biologiczne w integrowanej ochronie roślin
XII. Ochrona organizm ow pożytecznych
XIII. Znaczenie bakterii nitryfikacyjnych w rozwoju grochu
XIV. Dostępność preparatów do ochrony grochu w integrowanej ochronie
XV. Rola doradztwa w zakresie wdrażania zaleceń integrowanej produkcji i ochrony roślin
XVI. Przygotowanie do zbioru , zbiór, transport i przechowywanie plonu
XVII. Właściwy dobór techniki stosowania środków ochrony roślin
XVIII. Fazy rozwojowe grochu
XIX. Zasady prowadzenia dokumentacji w integrowanej ochronie roślin
XX. Literatura
60-318 POZNAŃ, ul. Władysława Węgorka 20
tel.: +48 61 864 9000, fax: +48 61 867 6301
e-mail: sekretariat@iorpib.poznan.pl