Dane kontaktowe
60-318 POZNAŃ, ul. Władysława Węgorka 20
tel.: +48 61 864 9000, fax: +48 61 867 6301
e-mail: sekretariat@iorpib.poznan.pl
Projekty zrealizowane w Instytucie Ochrony Roślin – PIB na rzecz rolnictwa ekologicznego finansowane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
• „Uprawy polowe metodami ekologicznymi: badania w zakresie identyfikacji metod ochrony, dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym, przed chorobami grzybowymi i szkodnikami w uprawie roślin rolniczych oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w tym zakresie”
Kierownik: prof. dr hab. Bożena Łozowicka, Terenowa Stacja Doświadczalna w Białymstoku, Instytut Ochrony Roślin – PIB
Podzadanie "Innowacyjne badania w zakresie identyfikacji metod ochrony pszenicy przed chorobami grzybowymi, dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym z wykorzystaniem substancji podstawowych, wspomaganych ozonowaniem materiału siewnego”
Cel projektu: identyfikacja i opracowanie metod ochrony pszenicy, dopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym (octu winnego, chlorowodorku chitozanu i nasion gorczycy w proszku), stosowanych oddzielnie, łącznie oraz w kombinacji z ozonowaniem materiału siewnego, w zwalczaniu chorób grzybowych, poprawie parametrów jakościowych i żywieniowych plonu oraz redukcji poziomu mykotoksyn w ziarnie.
Nr decyzji: Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi DEJ.re765.20.2024 z dnia 04. Kwietnia 2024r
Wartość dofinansowania/całkowity koszt projektu: 238 825,30 zł
Uprawy polowe metodami ekologicznymi: badania dotyczące podnoszenia efektywności w zakresie doskonalenia agrotechniki roślin oleistych uprawianych w rolnictwie ekologicznym, ze szczególnym uwzględnieniem metod ochrony roślin
Zadanie: Doskonalenie wykorzystania biologicznych i naturalnych środków produkcji w celu zapewnienia zdrowotności i ochrony rzepaku ozimego
Kierownik: prof. dr hab. Jolanta Kowalska, Zakład Rolnictwa Ekologicznego i Ochrony Środowiska, Instytut Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu
Cel badań: ocena efektywności wykorzystania grzybów owadobójczych oraz produktów pochodzenia naturalnego do ograniczenia strat w plonie rzepaku ozimego.
Nr decyzji: Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi DEJ.re765.20.2024 z dnia 04. Kwietnia 2024r
Wartość dofinansowana z budżetu państwa: 179 080 zł
Nr decyzji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi: DEJ.re.027.4.2022 z dnia 12.04.2022 r.
Kierownik: prof. dr hab. Bożena Łozowicka, Terenowa Stacja Doświadczalna w Białymstoku, Instytut Ochrony Roślin – PIB
Zadanie:
,,Badania wpływu termicznych procesów technologicznych na redukcję/koncentrację pozostałości substancji czynnych środków ochrony roślin w owocach jagodowych i ich produktach przetworzonych"
Cel projektu:
Określenie wpływu termicznych procesów technologicznych na redukcję/koncentrację substancji czynnych środków ochrony roślin niedopuszczonych do stosowania w ekologicznych uprawach owoców jagodowych.
Wartość dofinansowania/całkowity koszt projektu: 223 560,00 zł
„Uprawy polowe metodami ekologicznymi: badania w zakresie skutecznej ochrony nasion i młodych roślin buraka cukrowego w uprawie ekologicznej”
Nr decyzji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi: DEJ.re 027.4.2022 a dnia 12.04.2022 r.
Kierownik: dr inż. Magdalena Jakubowska, Zakład Monitorowania i Sygnalizacji Agrofagów, Instytut Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu
Zadanie:
„Wpływ łąk kwietnych na zmianę aktywności biologicznej przędziorka Tetranychus urticae Koch na siewkach i młodych roślinach buraka cukrowego w uprawie ekologicznej”
Cel projektu:
Określenie wpływu gatunków roślin tworzących pas kwietny na zasiedlenie i parametry życiowe, żerowanie i płodność T. urticae na siewkach i młodych roślinach buraka cukrowego w warunkach laboratoryjnych i w warunkach polowych.
Wartość dofinansowania/całkowity koszt projektu: 116 974,00 zł
Cel projektu:
Celem planowanych badań będzie ocena wpływu warunków klimatyczno-glebowych ze wskazaniem na okresy z niedoborem wody na różne zalecane, towarowe odmiany roślin uprawnych (zboża) w formie zasiewów czystych w rolnictwie ekologicznym. Wykorzystania potencjału stabilnie rozwijającej się uprawy poprzez przeciwdziałania okresom niedoboru wody, wzbogacaniem gleby w materię organiczną (obornik) oraz fusy kawowe w celu poprawy jej jakości oraz wytworzeniem pewnej stabilności wodno-powietrznej. Przekładać będzie się to wzmożeniem odporności, ograniczającej presję środowiska zewnętrznego (agrofagi), ograniczenia porażenia przez najważniejsze choroby oraz opanowania przez szkodniki.
Wartość dofinansowania/całkowity koszt projektu: 202 775,74 zł
Zadanie 1.
„Aktualizacja bazy danych dla wyszukiwarki substancji podstawowych, przeznaczonych dla ochrony upraw ekologicznych“
Cel projektu:
Uzupełnienie bazy informacji o kolejne zatwierdzane substancje podstawowe wraz z aktualizacją przeznaczenia substancji już zatwierdzonych.
Zadanie 2.
„Strategia wykorzystania substancji podstawowych w celu opóźnienia wystąpienia alternariozy i zarazy ziemniaka oraz ich ograniczenia w trakcie wegetacji na plantacji“
Cel projektu:
Opracowanie strategii łącznego lub naprzemiennego stosowania substancji podstawowych w celu opóźnienia wystąpienia objawów chorób roślin ziemniaka oraz utrzymanie ich na poziomie poniżej ekonomicznej szkodliwości dla plantacji ziemniaka.
„Uprawy polowe metodami ekologicznymi: badania w zakresie możliwości zastosowania dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym środków do celów zaprawiania nasion roślin rolniczych oraz jako nawozów o działaniu dolistnym”
Nr decyzji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi: DEJ.re 027.4.2022 a dnia 12.04.2022 r.
Kierownik: prof. dr hab. Jolanta Kowalska, Zakład Rolnictwa Ekologicznego i Ochrony Środowiska, Instytut Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu
Zadanie:
„Badania nad wykorzystaniem mikroorganizmów pożytecznych oraz substancji podstawowych do zaprawiania ziarna pszenicy jarej w kierunku optymalizacji jej uprawy“
Cel projektu:
Ocena przydatności mikroorganizmów pożytecznych i dwóch substancji podstawowych (chitozanu i mąki z gorczycy) do zaprawiania materiału siewnego trzech odmian pszenicy jarej w celu zachowania wysokiej zdrowotności roślin oraz określenie najefektywniejszej strategii zaprawiania.
Sprawozdania merytoryczne z wykonanych prac zostaną zamieszczone na stronie www.ior.poznan.pl w dniu 15.11.2022 r. i będą udostępnione bezpłatnie, podobnie jak możliwość korzystania z wyszukiwarki internetowej z substancjami podstawowymi.
Narzędzie internetowe - wyszukiwarka - znajduje się w domenie rolnictwo-ekologiczne.ior.poznan.pl
Zadanie: „Badania wpływu termicznych procesów technologicznych na redukcję/koncentrację pozostałości substancji czynnych środków ochrony roślin w zbożach i produktach przetworzonych”
Celem projektu jest określenie wpływu termicznych procesów technologicznych zbóż (np. suszenie, prażenie, pieczenie i słodowanie) na redukcję/koncentrację substancji czynnych środków ochrony roślin niedopuszczonych do stosowania w ekologicznych uprawach zbożowych i przechowalnictwie.
Wyznaczone cele naukowe zostaną spełnione dzięki:
Tytuł zadania 1-Opracowanie narzędzia internetowego umożliwiającego wyszukania substancji podstawowej wraz z jej przeznaczeniem dla ochrony upraw ekologicznych. Celem zadania 1 - zebranie dostępnej wiedzy oraz zaprojektowanie bazy danych dotyczących przeznaczenia substancji podstawowych i wykorzystania ich w ochronie upraw ekologicznych w celu publicznego ich udostepnienia za pomocą serwera bazodanowego (wyszukiwarka internetowa).
Zatwierdzone substancje podstawowe znajdują się w bazie danych pestycydów o substancjach czynnych na stronie Komisji Europejskiej. Nie mogą być stosowane jako środki chwastobójcze, lecz stosowane jedynie do ograniczania strat powodowanych przez szkodniki lub/i choroby. Substancje podstawowe stają się coraz częściej przedmiotem zainteresowania producentów rolnych z uwagi na ich szeroki zakres stosowania oraz potencjał ochronny i możliwość samodzielnego wykorzystania lub uzupełnienia programu ochrony w oparciu o dostępne środki ochrony roślin w rolnictwie ekologicznym. Mogą być także bardzo dobrym uzupełnieniem metod ochrony upraw, dla których w ramach działań na rzecz realizacji Zielonego Ładu będą wycofywane kolejne środki ochrony, np. w przypadku rolnictwa ekologicznego środki zawierające miedź. W okresie realizacji zadania uwzględnione zostaną wszystkie zatwierdzone substancje oraz w związku ze stałym aktualizowaniem wyszukiwarki ujęte zostaną także nowe substancje zatwierdzone przez EFSA. Wyszukiwarka będzie narzędziem, w którym po wpisaniu słów kluczowych pojawi się informacja o dostępnych możliwościach wykorzystania danej substancji (np. jako fungicyd, insektycyd, do zaprawiana ziarna, elicytor) zgodnie z jej raportami technicznymi opracowanymi przez EFSA. Ponadto w rozwijanym oknie wyszukiwarki pojawią się informacje dodatkowe. Ponadto w celu umożliwienia korzystania z zebranych danych w przygotowanej bazie informacji opracowany zostanie przewodnik, który w formacie pdf będzie można pobrać ze strony wyszukiwarki umieszczonej na serwerze IOR – PIB w Poznaniu.
Zatwierdzone substancje podstawowe znajdują się w bazie danych pestycydów o substancjach czynnych na stronie Komisji Europejskiej. Nie mogą być stosowane jako środki chwastobójcze, lecz stosowane jedynie do ograniczania strat powodowanych przez szkodniki lub/i choroby. Substancje podstawowe stają się coraz częściej przedmiotem zainteresowania producentów rolnych z uwagi na ich szeroki zakres stosowania oraz potencjał ochronny i możliwość samodzielnego wykorzystania lub uzupełnienia programu ochrony w oparciu o dostępne środki ochrony roślin w rolnictwie ekologicznym. Mogą być także bardzo dobrym uzupełnieniem metod ochrony upraw, dla których w ramach działań na rzecz realizacji Zielonego Ładu będą wycofywane kolejne środki ochrony, np. w przypadku rolnictwa ekologicznego środki zawierające miedź. W okresie realizacji zadania uwzględnione zostaną wszystkie zatwierdzone substancje oraz w związku ze stałym aktualizowaniem wyszukiwarki ujęte zostaną także nowe substancje zatwierdzone przez EFSA. Wyszukiwarka będzie narzędziem, w którym po wpisaniu słów kluczowych pojawi się informacja o dostępnych możliwościach wykorzystania danej substancji (np. jako fungicyd, insektycyd, do zaprawiana ziarna, elicytor) zgodnie z jej raportami technicznymi opracowanymi przez EFSA. Ponadto w rozwijanym oknie wyszukiwarki pojawią się informacje dodatkowe. Ponadto w celu umożliwienia korzystania z zebranych danych w przygotowanej bazie informacji opracowany zostanie przewodnik, który w formacie pdf będzie można pobrać ze strony wyszukiwarki umieszczonej na serwerze IOR-PIB w Poznaniu.
Dostęp do bezpłatnej wyszukiwarki jest pod adresem: https://rolnictwo-ekologiczne.ior.poznan.pl/
Tytuł zadania 2- Badania nad rozszerzeniem przydatności dwóch substancji podstawowych do ograniczania alternariozy i zarazy ziemniaka na roślinach ziemniaka. Cel zadania 2- ocena zdolności inhibicyjnych ekstraktu z cebuli zwyczajnej i oleju słonecznikowego na wzrost Alternaria solani, A. alternata i Phytophthora infestans.
W warunkach laboratoryjnych oraz w doświadczeniach szklarniowych oceniona zostanie zdolność do hamowania wzrostu patogenów powodujących zarazę ziemniaka, suchą i brunatną plamistość liści ziemniaka poprzez stosowanie oleju słonecznikowego oraz przygotowanego ekstraktu z cebuli zwyczajniej. Zaplanowano testy laboratoryjne i szklarniowe. Obie substancje zastosowane będą w kilku stężeniach oraz w różnych schematach zabiegów ochronnych. Testy płytkowe określą zdolność hamowania wzrostu grzybni i najefektywniejsze stężenie tych substancji, a testy wazonowe w szklarni wykażą zdolności zabezpieczenia roślin po dokonaniu na nich sztucznej inokulacji patogenami oraz po wykonaniu opryskiwania roztworami tych substancji stosowanych pojedynczo lub w sposób łączony.
Narzędzie internetowe umieszczone jest w domenie www.ior.poznan.pl/substancje_podstawowe
„Badania wpływu termicznych procesów technologicznych na redukcję/koncentrację pozostałości substancji czynnych środków ochrony roślin w jabłkach i ich produktach przetworzonych” (2020)
Nr decyzji: PJ.re.027.2020 z dnia 08.04.2020 r.Cel projektu:
Celem realizacji projektu było określenie wpływu termicznych procesów technologicznych na redukcję/koncentrację w owocach pestkowych substancji niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Badaniami objęto 21 substancji czynnych insektycydów i fungicydów, powszechnie stosowanych w sadach konwencjonalnych. Przeprowadzono siedem procesów technologicznych o zróżnicowanym zakresie temperaturowym (od –40°C do 210°C) i czasie trwania (od 15 min do 48 h) na całych jabłkach i owocach pozbawionych skórki. Uzyskano 560 współczynników przetwarzania (PF = stężenie końcowe/stężenie początkowe), charakterystycznych dla kombinacji: jabłko (całe i bez skórki)/proces technologiczny/substancja czynna. W badaniach wykazano, iż w zależności od właściwości fizykochemicznych badanych związków, lipofilowości, mechanizmu działania, cech morfologicznych owoców oraz warunków prowadzonego procesu technologicznego, termiczne procesy technologiczne wpływają na redukcję/koncentrację substancji czynnych środków ochrony roślin niezalecach do stosowania w rolnictwie ekologicznym.
Cel projektu:
Celem projektu była ocena przydatności substancji naturalnych (cynamon) i podstawowych (mąka z gorczycy, ocet) oraz opracowanie optymalnej techniki wykorzystania ich do zaprawiania materiału siewnego w celu uzyskania dobrej kondycji zdrowotnej roślin pszenicy zwyczajnej i pszenicy samopszy.
Nr decyzji: HOR.re.027.3.2018
Wartość dofinansowania: 86 770 zł; Całkowity koszt projektu: 96 587 zł
Kierownik: dr hab. Jolanta Kowalska (IOR – PIB)
Cel projektu:
Celem była ocena potencjału cynamonu stosowanego w kierunku ochrony pomidora w uprawie polowej przed szkodnikami i chorobami.
Nr decyzji: HOR.re.027.3.2018
Wartość dofinansowania: 72 892 zł; Całkowity koszt projektu: 80 284 zł
Kierownik: dr hab. Jolanta Kowalska (IOR – PIB)
Cel projektu:
Celem projektu była ocena przydatności, ustalenie efektywnej dawki i sposobu wykorzystania produktów naturalnych (odtłuszczone mleko w proszku, mąka z gorczycy, serwatka, zmielony cynamon) do zaprawiania ziarna pszenicy zwyczajnej i nasion pomidora gruntowego w uprawie polowej przy zachowaniu zdolności kiełkowania oraz zdrowotności roślin.
Sprawozdanie
Cel projektu:
Celem realizacji projektu było określenie naturalnie występujących substancji o charakterze zbliżonym do substancji czynnych ditiokarbaminianów, zawartych w syntetycznych środkach ochrony roślin, stosowanych do zwalczania chorób grzybowych w produktach pochodzących z upraw ekologicznych. Badaniami objęto uprawy warzyw bogatych w naturalnie występujące związki siarki (warzywa korzeniowe) oraz pozbawione naturalnie występujących związków siarki (warzywa liściaste). Uzyskane wyniki w ramach przeprowadzonych eksperymentów pozwoliły oszacować poziomy naturalnie występującej siarki w wybranych gatunkach warzyw, co znalazło praktyczne zastosowanie w analizie instrumentalnej ditiokarbaminianów i pozwala uniknąć fałszywie dodatnich wyników.
Nr decyzji: HOR.re.027.26.2017
Kierownik: dr hab. Jolanta Kowalska (IOR – PIB)
Nr decyzji: HOR.re.027.26.2017
Kierownik: dr hab. Jolanta Kowalska (IOR – PIB)
Nr decyzji: HORre-msz-078/22/16
Kierownicy : dr hab. Jolanta Kowalska, dr hab. Anna Tratwal, dr Magdalena Jakubowska (IOR – PIB)
Sprawozdanie I
Sprawozdanie II
Model matematyczny
Nr decyzji: HORre-msz-780-15/15
Kierownik: dr hab. Jolanta Kowalska (IOR – PIB)
Nr decyzji: HORre-msz-780-15/15
Kierownik: dr hab. Jolanta Kowalska (IOR – PIB)
Nr decyzji: HORre-029-1-1/14
Kierownik: dr hab. Jolanta Kowalska (IOR – PIB)
Nr decyzji: PKre-029-11-11/13
Kierownik: dr hab. Jolanta Kowalska (IOR – PIB)
Nr decyzji: PKre-029-12-12/13
Kierownik: dr hab. Jolanta Kowalska (IOR – PIB)
Nr decyzji: PKre-029-13-6/12
Kierownik: dr hab. Jolanta Kowalska (IOR – PIB)
Nr decyzji: PKre-029-6-3/11
Kierownik: dr Jolanta Kowalska (IOR – PIB)
Nr decyzji: RRre-029-7-4/11
Kierownik: dr Jolanta Kowalska (IOR – PIB)
Nr decyzji: RRre-029-23-3041/10
Kierownik: dr Jolanta Kowalska (IOR – PIB)
Nr decyzji: RR-re-401-21-169/09
Kierownik: dr Jolanta Kowalska (IOR – PIB)
Nr decyzji: RR-re-401-370/08
Kierownik: dr Jolanta Kowalska (IOR – PIB)
Nr decyzji: Zadanie nr 09/2008
Kierownik: dr hab. Małgorzata Jeżewska (IOR – PIB)
60-318 POZNAŃ, ul. Władysława Węgorka 20
tel.: +48 61 864 9000, fax: +48 61 867 6301
e-mail: sekretariat@iorpib.poznan.pl