Dane kontaktowe
60-318 POZNAŃ, ul. Władysława Węgorka 20
tel.: +48 61 864 9000, fax: +48 61 867 6301
e-mail: sekretariat@iorpib.poznan.pl
Projekty aktualnie realizowane w Instytucie Ochrony Roślin – PIB na rzecz rolnictwa ekologicznego finansowane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
• Na podstawie decyzji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi nr DEJ.re 765.7.2025 z dnia 24 marca 2025r. wydanej na podstawie § 8 ust. 1 pkt 2, ust. 2 pkt 2 i ust. 10 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. poz. 1170, z późn. zm.) przyznano finasowanie na rzecz realizacji badań „Uprawy polowe metodami ekologicznymi. Badania dotyczące podnoszenia efektywności w zakresie doskonalenia agrotechniki roślin oleistych uprawianych w rolnictwie ekologicznym, ze szczególnym uwzględnieniem metod ochrony roślin”.
Kierownik: Prof. dr hab. Jolanta Kowalska, Zakład Rolnictwa Ekologicznego i Ochrony Środowiska, Instytut Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu
Zadanie „Doskonalenie wykorzystania biologicznych i naturalnych środków produkcji oraz elementów zielonej infrastruktury w celu zapewnienia plonu i ochrony rzepaku ozimego”
Cel zadania Ocena efektywności wykorzystania grzybów owadobójczych oraz produktów pochodzenia naturalnego i wpływu zielonej infrastruktury pola na jakość i plon rzepaku ozimego .
Przyznana kwota 141 571 zł
Krótki opis: Na podstawie uzyskanych wyników w latach 2023-2024 kontynuowane będą badania PSD w Winnej Górze, na powierzchni ekologicznej oraz w prywatnym gospodarstwie. Jesienią 2024 wysiano dwie odmiany rzepaku ozimego (jedna populacyjna i jedna mieszańcowa – Graf i Harry). Obie odmiany przed wysiewem zaprawiono lub nie zaprawiono mikrobiologicznie. Wykonano jesienne zabiegi odchwaszczające – brona, pielnik oraz wprowadzono mikrobiologiczny aktywator gleby. Zabiegi pielęgnacyjne są kontynuowane wiosną, wprowadzono azot w formie dozwolonej oraz dalsze preparaty mikrobiologiczne i mikroelementy, w zależności od potrzeb stosowane będą inne produkty mikrobiologiczne o charakterze nawozowo-ochronnym. W celu ograniczenia liczebności szkodników i ich szkodliwości oraz ograniczenia patogenów wykonane zostaną zabiegi ochronne (dolistne), oparte na Beaveria bassiana, krzemie, Bacillus subtilis, azadyrachtynie, w razie konieczności wprowadzone zostaną oleje roślinne łączone z substancją podstawową/ drożdżami- jako dodatkowa ochrona przed patogenem. W ocenach zdrowotności rzepaku ozimego ujęto efekt konserwacyjnej metody biologicznej wzmacnianej poprzez 1) obecność pasa kwietnego założonego w 2024r. będącego siedliskiem naturalnych wrogów mszyc oraz 2) wprowadzenie na pole rzepaku ozimego dodatkowego pasa bocznego z gorczycy będącej rośliną atrakcyjną dla wybranych szkodników rzepaku.
Sprawozdanie merytoryczne z wykonanych badań zostanie zamieszczone na stronie www.ior.poznan.pl w dniu 15. 11.2025r. i będzie udostępnione bezpłatnie.
60-318 POZNAŃ, ul. Władysława Węgorka 20
tel.: +48 61 864 9000, fax: +48 61 867 6301
e-mail: sekretariat@iorpib.poznan.pl